Norges nye dyrevelferdslov trådde i kraft 01.01.2010, i den forbindelse så vil landbruks- og matdepartementet, representert ved Landbruks og matminister Lars Peder Brekk avholde ett nettmøte torsdag 07.01.2010 kl. 13.30-14.30
Landbruks- og matdepartementet har det faglige og politiske ansvaret for dyrevelferden til alle landdyr, det vil si husdyr, kjæledyr og vilt. Det er en klar målsetning at velferden i vårt dyrehold skal være god, og at Norge skal være blant de fremste land i verden på dette området.
Nytt i loven er at den slår fast at dyr har egenverdi, dette betyr at vi kan stille krav til de som skal håndtere dyr.
I tillegg innføres en allmenn plikt til å varsle Mattilsynet eller politiet der dyr lider. Svikt i tilsyn og stell forårsaker alt for ofte lidelser for dyr.
Et av målene med lovarbeidet har vært å legge til rette for at det kan iverksettes tiltak som hindrer utviklingen av slike hendelser. Tilsynsmyndigheten vil ikke alltid oppdage utviklingen av slike saker på et tidlig tidspunkt gjennom ordinært tilsyn. Det er derfor behov for at enhver har en plikt til å varsle tilsynet slik at uregelmessigheter kan fanges opp og at bekymringsmeldinger videreformidles på en slik måte at både eier og dyr kan underlegges en
Her er noen av endringene i den nye dyrevelferdsloven:
§ 1 Formål
Formålet med loven er å fremme god dyrevel
ferd og respekt for dyr.helhetlig oppfølging og hjelpes på tidligst mulig tidspunkt.
§ 3 Generelt om behandling av dyr
Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.
§ 5 Varsling
Enhver som har grunn til å tro at dyr blir utsatt for mishandling eller alvorlig svikt vedrørende miljø, tilsyn og stell, skal snarest mulig varsle Mat tilsynet eller politiet. Varslingsplikten gjelder med de begrensninger som følger av annen lovgivning.
Enhver som får kjennskap til at et større antall ville eller forvillede dyr er utsatt for sykdom, skade eller annen lidelse utenom det normale, skal sna rest mulig varsle Mattilsynet eller politiet.
§ 6 Kompetanse og ansvar
Dyreholder skal sørge for at dyr blir ivaretatt av tilstrekkelig og faglig kompetent personell. Andre skal ha nødvendig kompetanse til den aktiviteten de utfører.
Foresatt skal ikke la barn under 16 år ha et selv stendig ansvar for dyr.
Dyreholder skal ikke overlate dyr til personer som det er grunn til å tro ikke kan eller vil behandle dyret forsvarlig.
Kongen kan gi nærmere forskrifter om krav til opplæring og kompetanse, herunder om godkjenning og om autorisasjon av personell.
§ 14 Særskilte forbud
Det er forbudt å:
a) utøve vold mot dyr,
b) hensette dyr i hjelpeløs tilstand,
c) ha seksuell omgang med eller foreta seksuelle
handlinger med dyr, og
d) bruke levende dyr som fôr eller agn.
|